A TaLe to ReMemBeR **ummi-aqilah.blogspot**

Dari Abu Hamzah, Anas bin Malik r.a, khadam kepada Rasulullah SAW, bersabda Nabi SAW :" Tidak beriman seseorang kamu, sehinggalah ia mencintai saudaranya sama seperti ia menyintai dirinya sendiri".

11:58 AM

Investment at AHB VS ASB

Posted by wany


vs





Siang td baru ke maybank dengar penerangan tentang AHB. memandangkan masih baru dan xde track record memang susah nak agak performance AHB ni. 6% anggaran dividen setahun tu pun dia x konpem lg. mulanya nak bukak akaun Amanah saham didik untuk anak tp dah penuh. yg ada amanah saham gemilang untuk pendidikan tp tu pun pegawai yg kat pejabat ASB tu x syorkan. dia kata bak tunggu DIDIk ni keluar. so, kalau ada cadangan kawan2 mana yg sesuai utk investment anak2 ni. 

Option 1: Loan ASB
- amik loan ASB, RM100k, 25 thn tenure, installment ~ RM570 sebulan. Dalam masa 15 tahun, anda akan ada RM 317,000 dalam akaun ASB anda yg mana RM217,000 dalam Buku ASB yg boleh di CASH kan. (guna fv calculator)

Kalau tak mampu, amik loan ASB RM50,000 yg mana installmentnya RM285 sebulan. Dalam masa 15 tahun anda akan ada RM159,000 dalam ASB yg mana RM59,000 dalam buku ASB yg boleh di CASH kan bila perlu.
kalau settlekan loan ASB (not recommended), boleh dapat cash lebih lagi = (Loan - settlement value ) + accummulated dividen + ibra=
50,000 - 27,000 + 59,000= RM82,000



Option 2: beli hartanah ~medium cost apartment RM 150,000 tenure 30 tahun , then installment ~ RM785 per month, better kalau boleh disewakan. utk create +ve cashflow
- Assumme harga naik avg 3% pa (very conservative) utk 1st 15 years, harga rumah akan naik ke RM 233,700 (guna fv calculator)
- anda boleh refinance atau jualkan apartment tu, recommend refinance. Jumlah yg anda dapat CASH dari refinance lebih kurang (0.9x market value - settlement value + ibra') = (0.9 x 233,700 - 100,600) = RM109,700. (gunakan amortization calculator utk mendapatkan settlement value)
kalau ada +ve cash flow dari sewaan anda akan dapat lebih lagi. Misalnya, kalau net positive cashflow setiap bulan = RM200 atau RM 2,400 setahun dan anda masukkan ke ASB, dan ada BERDISIPLIN melakukannya, dalam masa 15 tahun anda akan dapat extra RM 69,000 dari simpanan di ASB tuuu

NB: saya recommend 'refinance' sebab, kita boleh continue dapat monthly rental disamping cash tu. Selepas 6 tahun, bila anak dah grad dan bekerja, kita boleh jualkan hartanah tu kepada anak2 for them to hv a head start in investment __________________

sumber : bicara jutawan






0 comments:

Post a Comment

CaDangan @ pendapat anda ..