A TaLe to ReMemBeR **ummi-aqilah.blogspot**

Dari Abu Hamzah, Anas bin Malik r.a, khadam kepada Rasulullah SAW, bersabda Nabi SAW :" Tidak beriman seseorang kamu, sehinggalah ia mencintai saudaranya sama seperti ia menyintai dirinya sendiri".

12:33 PM

Pinjaman Perumahan

Posted by wany

Selamatkan hak anda..

Sesebuah pinjaman perumahan itu terbahagi kepada 2, iaitu merangkumi pada POKOK (prinsipal) dan faedah (interest).Pokok harus dibayar, tiada cara lain.  Tetapi faedah boleh dielakan sekirannya kita mengetahui cara pengiraannya....

Terdapat 4 jenis pengiraan faedah

1. Kadar tetap (flat rate)
Kebiasaannya utk pembelian kereta atau pinjaman peribadi

2. Kadar tahunan (yearly Rate)
Kadar ini digunakan sesetengah pembelian konsumer

3. Kadar bulanan (montly rate)
Untuk pembelian rumah,pinjaman perumahan  kerajaan atau pun swasta

4. Kadar harian (daly Rate)
Yang digunakan utk overdraf dan sesetengah pinjaman perumah swasta...

Kadar faedah yg menguntungkan kita adalah kadar harian (daily rate).Ini adalah kerana kiranya kadar sebenar (effective rate) utk pengiraan kadar harian adalah paling murah....

Bagaimanapun ada cara pembayarannya..ada teknik2 bayarannya yg akan menguntungkan kita...Tool ini sesuai pada siapa yg rajin..kalau yg malas tu ,xdapat lah nak tolong.. hehehehe

Contoh;-
Kalau kita buat pinjaman perumahan selama 30 tahun dan kita mengambil faedah kadar harian, kita boleh selesaikan bayaran rumah itu dgn cepat, walaupun kita loan 30 tahun,dan akan terjadinya kita bayar selama hanya 25 tahun atau kurang dari tu...

Teknik nya bergini..Teknik bergini hanya pada kita ambil rate kadar harian je yg boleh pakai..lain rate xboleh aaahhh...

setiap bulan kita bayar rumah RM400 sebulan...

Rajinkan diri,setiap jumaat hujung minggu ke2 kita masukkan RM200 pada a/c rumah kita...

Dan lagi 2 minggu kita datg masukkan lagi setiap hari jumaat dgn cara yg sama...

Maknanya..dlm bulan tu kita dah bayar RM400 jugak,sama dgn kita bayar hujung bulan..tapi dgn cara ini,faedah yg kita dapat,kita telah hapuskan faedah2 yg disediakan bank sebelum bank cas pada kita...

Dgn cara ini pun Loan perumahan akan habis dgn cepat walaupun perjanjian 30tahun...

Kalau lagi rajin setiap jumaat minggu kita masukkan....

Tetapi dlm m'sia xbanyak yg bank buat kadar faedah mcm ni,mereka tahu meraka akan rugi..yg saya tahu hanya HSBC bank dan Hong Kong bank..yg lain kena tanya dgn bank sendiri...:)

Selamat mencuba..

0 comments:

Post a Comment

CaDangan @ pendapat anda ..